Algemeen

 

Welkom,

Natuurdarmen: het visitekaartje van de worst!
Voor Nederland zijn natuurdarmen een van de belangrijkste slachtproducten. Nederland speelt internationaal een vooraanstaande rol in deze handel. De leden van de HBS vertegenwoordigen samen ongeveer 15% van de wereldhandel.

Natuurdarmen:
  • zijn een natuurproduct;
  • zijn eetbaar en licht verteerbaar;
  • reageren als vlees bij drogen, roken en koken;
  • zijn poreus;
  • nemen voldoende vocht op;
  • nemen rooksmaak op;
  • nemen een mooie rookkleur aan;
  • zijn elastisch;
  • zijn natuurvriendelijk;
  • hebben een aantrekkelijk ambachtelijk uiterlijk.
PublicatiesDe HBS heeft de volgende publicaties uitgegeven:

  • Natuurlijk, natuurlijk-waaier". Met praktische tips en technische informatie over natuurdarmen.
  • "Natuurlijk, natuurlijk-video". Over de productie van natuurdarmen.
  • Brochure "Natuurdarmen in Praktijk". Met meningen, toepassingen en vaktips.
  • "HACCP-handboek van het bewerken van natuurdarmen voor vleesproducten", € 45,50 per stuk.

Deze publicaties zijn via hier op te vragen.

Formaten natuurdarmenDe doorsnede van een natuurdarm is uitgedrukt in kaliber.
Het kaliber geeft het aantal mm van de doorsnede aan in gevulde toestand.
Voorbeeld: kaliber 20/22 betekent tussen 20 en 22 mm.
De kleur van de afbinding is vaak de kaliberaanduiding.Levereenheden natuurdarmenLevering in bossen of stuks.
De lengte varieert.
Vaststellen van de lengte zowel machinaal als handmatig, in geweekte toestand.Opslag natuurdarmenBewaar ongezouten darmen koel:7°C.
Goed gezouten.
In gesloten verpakking.
Houdbaarheid: tenminste 2 jaar